"Maradj otthon" programjaink
Közérdekű dokumentumok
Szolgáltatásaink
Nyitvatartás
Helytörténeti
Gyűjtemény
Gyermekkönyvtár
Katalógus
Programok
Díjszabás
Kiskőrös Múltjából
 
 
Tisztelt Látogató! Honlapunk sütiket használ. Ez teszi lehetővé, hogy a szerver felismerje az adott eszközt, megjegyezze a beállításokat, megkönnyítse a böngészést. Honlapunk további böngészésével Ön hozzájárul a sütik használatához.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvtárunk sikeres és eredményes információ-szolgáltató tevékenységének alapja a gazdag és felhasználóink igényei szerint kialakított dokumentumgyűjtemény, valamint a korszerű számítógép-hálózat.  
Számítógépeink közül 14 munkaállomás áll
látogatóink rendelkezésére: 3 terminálon keresztül használhatják a rendszer elektronikus katalógusát, ezen túl összesen 11 gépen csatlakozhatnak az internethez, használhatják a könyvtár CD-ROM gyűjteményét, illetőleg igénybe vehetik az Office-programcsomag lehetőségeit.
Könyvtárunkban elérhetőek helyi információs kiadványok, valamint az önkormányzat képviselő-testületének előterjesztései és jegyzőkönyvei a lakosság számára. A könyvtár gyűjteményéről a TextLib integrált rendszer segítségével tájékoztatunk. Látogatóink kérésére a könyvtári rendszer egészéről, a rendszer szolgáltatásairól adunk információkat.
 
  A könyvtárnak, mint információszolgáltató intézménynek feladata az is, hogy a térség lakos-
sága számára információkat szolgáltasson az
Európai Unióról.
A Külügyminisztérium és a Miniszterelnöki
Hivatal Kormányzati Kommunikációs Központ-
jának Európai Uniós Kommunikációs Főosztálya többéves támogatásának segítségével könyvtárunk
az európai uniós integrációs ismereteket és információkat a lakosság legszélesebb rétegeihez juttatja el.
  
Az elmúlt időszakban megteremtettük és folya-
matosan gyarapítjuk az Európai Információs szol-gáltatások alapját képező dokumentumállományt,
az európai uniós különgyűjteményt (EU-sarok), melyet a könyvtár információs pontja mellett helyez-tünk el, ahol látogatóink rendelkezésére állnak egyéb közhasznú információkat tartalmazó kiadványok, adatbázisok, valamint internet-hozzáférés is.
 
Információk az Európai Unióról,
linkgyűjtemény
 
  Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával könyvtárunk eMagyarország Pontként
is a látogatók rendelkezésére áll. Heti harmincnégy órás nyitvatartási időben használhatják az erre kijelölt számítógépeket. Amennyiben szükséges, szak-képzett személyzet áll a segítségre szoruló felhasználók rendelkezésére.
  A kutatómunkához, anyaggyűjtéshez, információ-szerzéshez számos adatbázis áll felhasználóink rendelkezésére az interneten, de akad olyan is, melyet előfizetünk számukra.
  
Helyben és interneten keresztül használható adatbázisok, linkgyűjtemény
 
Könyvtárunk szolgáltatásainak alapját dokumentumgyűjteményünk biztosítja.
A könyvespolcokon többnyire a friss vagy időtálló ismereteket hordozó kiadványok találhatók, nyomtatott és nem hagyományos formában egyaránt. A gyűjtemény nagysága mára meghaladja
a százezres darabszámot.
 
Több mint nyolcvanezer könyv áll olvasóink rendelkezésére intézményünkben, többségüket szabadpolcon helyeztük el. A gyűjteményt úgy alakítottuk ki, hogy küldetésünknek megfelelően találjanak könyvet maguknak azok is, akik tanulnak, azok is, akik szabadidejüket szeretnék kulturáltan eltölteni és azok is, akik kikapcsolódni szeretnének könyveink segítségével.
Kölcsönözhető könyveink közül egy alkalommal
5 könyvet lehet kivinni, három hétre. A könyvvel
vagy könyvekkel együtt kapott olvasójegyről leolvasható a lejárat napja és a kikölcsönzött kötetek száma. Az olvasó ennek megfelelően időben tartozik visszahozni a kikölcsönzött könyveket.
 
A kikölcsönzött könyvek lejárati határideje összesen öt alkalommal hosszabbítható meg
újabb három hétre, ha időközben az adott könyvet más olvasó nem kérte, illetve nem jegyeztette elő.
A hosszabbítás történhet személyesen, telefonon (78/311-955) vagy e-mailen. Ha az olvasó a hosszabbítások lejárta után nem hozza vissza a könyvet, újabb kölcsönzésre nem kerülhet sor.
A kölcsönzési határidő lejárta után visszahozott könyvekért az olvasó naponta és könyvenként számított késedelmi díjat tartozik fizetni (2 Ft/könyv/nap).
 
  Évente 120–130-féle napilapot, újságot, folyóiratot fizetünk elő látogatóink számára.
Időszaki kiadványaink legfrissebb számait helyben olvashatják el.
A képes, szórakoztató, heti és havi rendszerességgel megjelenő folyóiratok régebbi számait kölcsönözzük
is. A kölcsönzési határidő ebben az esetben 1 hét,
a kölcsönözhető példányok száma 5 darab lehet.
Hosszabbításra folyóiratok esetében is van lehetőség, összesen két alkalommal.
 
Gyűjteményünk gazdag hangzó dokumentumállománnyal is rendelkezik, melyet kölcsönözhetnek is olvasóink, legyen az hangoskönyv, hanglemez, vagy CD. A gyűjtemény tartalmi összetétele változatos: megtalálhatók itt irodalmi művek hangfelvételei (hangoskönyvek), a zenetörténet klasszikusainak műveit bemutató felvételek, híres előadóművészek lemezei, magyar és más népek zenéit bemutató felvételek, jazz muzsika a műfaj korszakait meghatározó alkotóktól és előadóktól, pop- és rockzenei lemezek, valamint filmzenék, musicalek, és világzenei felvételek.
A hangoskönyvek 3 hétre vihetők ki, egyszerre legfeljebb 5 darab. A CD-k kölcsönzése jelenleg szünetel.
Kölcsönözhető hangoskönyvek listája
 
DVD- és videogyűjteményünk elsősorban ajánlott olvasmányok filmfeldolgozásaiból és ismeretterjesztő filmekből áll, de a gyűjteményben szép számmal találhatók játékfilmek, szórakoztató és kalandfilmek, valamint fantasztikus és akciófilmek is.  
Valamennyi DVD- és videofelvételünk kölcsönzése jelenleg szünetel.
 
 
 
Azokat a dokumentumokat, amelyek nincsenek meg gyűjteményünkben, beiratkozott olvasóink számára könyvtárközi kölcsönzéssel más könyvtártól megkérjük, eredeti formában vagy másolatban az Országos Dokumentumellátási Rendszer (ODR) felhasználásával, mely a
http://odr.lib.klte.hu/ internetes címen érhető el.
A könyvtárközi kölcsönzés során felmerülő költségek (postaköltség, másolás költsége) az olvasót terhelik.
 
Olvasóink előjegyezhetik azokat a könyveket, melyek az adott időpontban nem hozzáférhetők.
A számítógépes kölcsönzési nyilvántartás lehetővé teszi, hogy az igényelt dokumentumot mielőbb megkapja az előjegyzést kérő olvasó, így ezeknek a könyveknek a meghosszabbítása nem lehetséges.
Ugyanarra a könyvre több olvasó is kérhet előjegyzést, ilyenkor a jelentkezés időpontja dönt ez elsőség kérdésében.
 
Beiratkozás nélkül, alapszolgáltatásként használhatják látogatóink a kézikönyvtárat, a folyóirat-olvasót és a kölcsönözhető állományt.
  
  A könyvtár gyűjteményének kiemelt érdeklődésre számot tartó művei a kézikönyvek. A kézikönyvek lehetőséget nyújtanak a tanulásra, kutatómunkára, segítenek a szakdolgozatot íróknak, tanulmányi versenyre készülőknek, konkrét témában tájékozódni vágyóknak.
A kézikönyvtári állományt a különböző tudomány-területek összefoglaló művei alkotják: általános enciklopédiák, lexikonok, szótárak, az egyes tudományterületek kézikönyvei, monográfiái, bibliográfiái, gyűjteményes és egyedi dokumentumai.